Ekonomi

Çek Merkez Bankası, bölgesel enflasyon kaygıları nedeniyle temkinli faiz indirimlerine öncülük ediyor

Çek Ulusal Bankası (CNB), ülkeyi Orta Avrupa’daki emsalleri arasında düşük enflasyona giden en açık yola yönlendirecek bir strateji uygulayarak para politikasına karşı temkinli bir yaklaşım benimsedi. CNB, Aralık ayında ilk faiz indirimini 25 baz puanlık mütevazı bir indirimle gerçekleştirdi ve Perşembe günü ana faiz oranını 50 baz puanlık daha büyük bir indirimle %6,25’e düşürdü. Analistler artık faiz oranının yıl sonuna kadar bölgedeki en düşük oran olan %4’e düşeceğini varsayıyorlar.

Bunun aksine, Polonya ve Macaristan geçen yıl enflasyon oranlarının çift haneli seviyelere gerilemesi nedeniyle agresif faiz indirimleri yapmıştı. Ancak bu ülkeler, tüketici harcamalarını artırabilecek ve fiyatları yükseltebilecek güçlü fiyat artışları da dahil olmak üzere yeni enflasyon riskleriyle karşı karşıya. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından yılın ikinci yarısında hane halkı elektrik sübvansiyonlarında olası kesintiler de ekonomik görünüm açısından diğer riskler olarak görülüyor. Polonya ve Macaristan’da enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 5 ile yüzde 6 arasında olması bekleniyor.

Çek Cumhuriyeti’nde durum farklıdır; Enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 3’ün altına düşeceği ve CNB’nin hedefine yakın olacağı öngörülüyor. Bu görünüm, hükümetin enflasyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olan sıkı mali duruşuyla destekleniyor. CNB Lideri Ales Michl, iç ve dış talebin zayıf seyrini sürdürdüğünü, gelecekteki faiz indirimlerinin enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesi ve maliye politikasının etkisi gibi çeşitli faktörlere bağlı olacağını vurguladı.

Üst düzey Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilisi Geoff Gottlieb, CNB’ye hâlâ politika hedefinin üzerinde olan enflasyon beklentilerine karşı dikkatli olmasını tavsiye etti. Gottlieb, enflasyondaki düşüş sürecini desteklemek ve enflasyon beklentilerinin 2024 başlarına kadar sabitlenmesini önlemek için sıkı para politikasının sürdürülmesini önerdi. Gottlieb, faiz indirimlerinin enflasyonda beklenen düşüşe paralel olarak temkinli ve kademeli olması gerektiğini, ancak enflasyon beklentilerinin daha fazla uyum sağlaması durumunda hızlandırılabileceğini önerdi. hızlı bir şekilde hedefle.

JP Morgan’ın 5 Şubat’ta yayınladığı bir rapora göre yatırımcılar, Federal Reserve’ün önümüzdeki dokuz ay içinde ana faiz oranını %3,6’ya düşürmesini fiyatladılar. Bu arada Polonya Merkez Bankası Çarşamba günü ana faiz oranını değiştirmeyerek %5,75 seviyesinde bıraktı ve enflasyona yönelik bazı yukarı yönlü risklere dikkat çekti. Ekonomistler Polonya’nın ana faiz oranının yıl sonuna kadar %5,25’e düşmesini bekliyor. Ancak bazıları, 2023’teki toplam 100 baz puanlık indirimden sonra herhangi bir değişiklik olmayacağını ve Polonya enflasyonunun dördüncü çeyrekte ortalama %5,6 olacağını öngörüyor.

Polonya Maliye Bakanlığı, enflasyon trendleri ve kamu maliyesine bağlı olarak enerji sübvansiyonlarının uzatılıp uzatılmayacağını değerlendiriyor ve 2024 enflasyon tahminini mevcut %6,6’dan düşürmesi mümkün. Macaristan Merkez Bankası, yıl ortasına kadar baz faiz oranını %6 ile %7 arasına düşürmeyi planlıyor ancak para birimindeki değer kaybı ve Avrupa Birliği ile yaşanan gerginlikler faiz indirimlerinin hızını sekteye uğrattı. Ekonomistler, Macaristan’da baz faizin 2024 sonunda yüzde 6 olacağını öngörürken, Ocak ayında yüzde 4,4 olarak tahmin edilen enflasyonun Aralık ayında yüzde 5,3’e yükselmesi bekleniyor.

Çek Merkez Bankası’nın stratejisinin başarısı, öngörülen enflasyon toparlanmasının ortasında faiz oranlarını düşürmeyi amaçladığı için test edilecek. UniCredit ekonomisti Zsolt Becsey, bu yılın sonlarında kamu hizmetleri ve enerji fiyatlarının artması durumunda yıl sonu enflasyonunun %6,5’i aşabileceğini, bunun da politika faizinin %6’ya ulaşması durumunda süreksiz bir negatif reel faiz oranıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

silivri-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu